[-természetes csalik-]
[-műcsalik-]
[-horogpelletek, bojlik-]
Linkek a témában:
A bojlipelletről...
Tisztázzuk azt, hogy valójában mi is az a bojlipellet. Mindenféle szabványos definíciót mellőzve próbálom meg körülírni. Tehát, a bojlipellet nem más, mint egy magas aminosav tartalommal rendelkező természetes aromákkal fűszerezett halcsali, melyben a bojli és a pellet tulajdonságai ötvöződnek. Nagyon rugalmas, de ennek ellenére rendkívül „horogálló", horogra tűzve és hajszálelőkére fűzve egyaránt felhasználható, a távoli dobásokat is jól bírja.
A hal táplálékát utánzó műcsalik
Horgászősünk, amikor először tévesztette meg óvatlan halzsákmányát a maga által készített kezdetleges horgára ráügyeskedett a hal táplálékát utánzó valamivel, nem lehetett tisztában a ténnyel, hogy lényegében feltalálta a műcsalis horgászatot.
A kenyérgyurma
A kenyérgyurma legfőbb előnye éppen sokoldalúsága. Jó csali fenékjáró küllőre, nyúl és fejes domolykóra, vörösszárnyú keszegre, bodorkára, pontyra, dévérre és márnára is. Nem sok olyan csali van, amelyik ilyen eredményesen hat ennyiféle halra.
Amit a tigrismogyoróról tudni érdemes
Az édes sármány gumója. Ez a Nílus partjáról érkező kis gumó távol tartja a csalitól a törpeharcsákat, rákokat, madarakat és egyéb „nassolókat”, ráadásul szép horgászati eredményeket hoz. A szelekcióhoz a tigrismogyoró kiváló, hiszen megőrléséhez a nagy pontyok tipikusan erős szájszervére van szükség. Manapság Spanyolország mediterrán partjain, Valencia környékén termesztik a legjobb növényeket, melyek a legkiválóbb minőségű gumókat termik.
A puliszkáról pár gondolat
Ezúttal egy olyan csali kerül bemutatásra, ami már hosszú ideje feledésbe merült. Ez az termék pedig nem más, mint a puliszka vagy másik ismert nevén kukoricamálé. Hogyan lehet egy rendkívül egyszerű - de bizonyítottan fogós - csaliból kihozni a maximumot? Hogyan lehet fogósságát tovább növelni. Az írásból minden kiderül!
A wobblerezés útvesztője
Még régen ajánlottak egy fogósnak mondott wobblert, amit meg is vásároltam. Nagy bizalommal mentem vele dobálni a vízpartra. Úgy gondoltam, mikor, ha most nem? Hiszen itt van a kezemben a csodafegyver a ragadozók ellen! Dobáltam serényen, mindhiába, egy kapást sem sikerült elérnem vele két nap alatt. Ezek után bosszúsan dobtam bele a dobozom legmélyébe, mondván: na, engem jól átvágtak! Ma már rájöttem, nagyot tévedtem! Miért is?
Búza és árpa
A sok hagyományos csali közül nem egy mára már szinte teljesen feledésbe merült. Hiszen józan eszű ember ma már nem fogja az Izaak Walton által ajánlott csalikat használni, aki többek között azt tanácsolta, hogy a csalit kócsag csontvelőjével kenjük be. Bár sok hajdani csali népszerűsége egy- egy kissé mágikus erejű anyag rendkívüli hatásosságába vetett naiv hiten alapult, némelyik, főképp a kevésbé különlegesek, igazán jók voltak.
Kukorica
Egyik legelterjedtebb természetes etetőanyagunk a kukorica, amely igen változatos formákban jelenik meg horgászati szokásainkban. Felhasználása igen sokoldalú, használják nyersen (tejkukorica, vagy baby kukorica), főzve, szárítva, darálva, ízesítve, pattogtatva és más anyagokkal kombinálva.
Műcsalikkal a jó kapásért
A legöregebb műcsaliknak a támolygókanalak és a műlegyek számítanak. Előbbiek igencsak egyszerű szerkezetűek, egyetlen hajlított és domborított fémlapból állnak. Mozgásuk sebességét is ez a hajlítás-domborítás határozza meg, de hatással van rá még a súly és az alak is.
Meghatározás
A horogra kerülő halcsalik választéka, és felhasználási módja rendkívül sokféle. A halcsali lap abban nyújt segítséget, hogy halfajtára, horgászmódszerre való tekintettel segítsen kiigazodni a széles kínálat között, bemutassa a halcsalikat gyártó cégek termékeit, valamint megismertessen többféle csalizási technikával, amely sok esetben a sikeres horgászat titka.